The Monsoon Wedding


Verma ailesnin kızı Aditi'nin Amerika'da mühendislik okuyan beşik kertmesiyle yapılacak düğününü ve öncesindeki üç günü anlatan sımsıcak bir Mira Nair filmi Türkçe adıyla Muson Düğünü. Mira Nair'in Mississippi Masalla ve Vanity Fair'den farklı olarak tamamı Hindistan'da geçen ama Bollywood anlayışından uzak, müzikli ama müzikal olmayan filmi. 2001'de En İyi Yabancı Film Oscar'ına ve Altın Küre'ye aday olmuş, Venedik'te Altın Aslan'ı almış başarısı ödüllerle tescillenmiş bir film. O kadar ki insana Hint sinemasını sevdirip Bollywood'u bile katlanılır hale getiriyor.

Feminist yanı ağır basan bir film The Monsoon Wedding; ama insanı sıkmadan filmden soğutmadan veriyor mesajını. Çünkü filmdeki kadınlar çocuk da kariyer de yapmaya uğraşmayan, Sex and the City kadınları gibi bir yandan hayatımı yaşarım deyip kaybedenler kulübünü kurmayan sıradan hayatın içinden herkesin olabileceği kadınlar. Yüzeyde düğün, masraflar, babaların kız sevgisi, aile ilişkileri, aşklar meşkler varken derinde ataerkil toplum eleştirisinden, kast sistemine, sömürgecilikten, cinsel tacize, yoksulluktan, kimlik sorunlarına kadar her türlü noktaya dokunmadan geçmiyor Nair.

İnsanı kadife çiçeğinin göbeğini yemek zorunda bırakan rengahenk bir filmin nasıl olup da her seyirde ağlattığını anlamak güç. Aditi'nin 28'indeki bekar, yazar olma hedefindeki kuzeni Rai, evin 20'sindeki hizmetçisi Alice ve düğün organizatörü P.K. Dubey insanı en fazla çarpan karakterler, en azından benim için. Bu arada kır saçlı yakışıklı ama şerefsiz aile dostu amcaya küfretmeden durabilirseniz takdir bizden size.

Son olarak filmin müziklerine bakmak lazım. Yukarıda da dediğim gibi müzikal değil ama müzikli bir film bu. Soundtrack'teki isim tanıdık aslında. Little Miss Sunshine desem mesela? Mychael Danna desem? Evet kuvvetli bir referans oldu ben de farkındayım. Ama bu filmin müzikleri bence Little Miss Sunshine'dan bile güzel.

İzleyin bu filmi... Analizleri falan bırakın sırf eğlenmek için, bir de Hintlilerin aslında Türklere ne kadar benzediğini görmek için izleyin

Biterken Dhola ve Dhola çalıyordu...

0 yorum: