13 tzameti


The Guardian yorumuyla: "Olağanüstü..Dövüş Klübü'nden daha iyi."


13 Tzameti, 2005'te Venedik'te "En İyi Film Ödülü" nün yanısıra, 2006'da Sundance'ta" Jüri Büyük Ödülü" kazanmış siyah beyaz bir Fransız filmi. 90 dakikalık film ilk 20 dakikasında yavaşça ilerlerken-Fransızlara özgü birşey sanırım- sonraki "bir olay" çok şaşırtıyor, çok düşündürüyor, çok çok karmaşıklaştırıyor.

Sebastian kendi halinde ufak tefek işlerden para kazanan bir gençken, çatısını tamir ettiği evin sahibinin ölümüyle başlayan macera tüyler ürperten bir şekilde sonlanıyor.Kafaya dayanan silahlarla, ölmüş insan yığınlarıyla, nefessizlikle, sürekli nefes alışlarla, çaresizlikle sarsan bir film.İnsan hayatının değerini bin dolarlarla ve şarjöre doldurulan mermilerle ölçen insancıkların oyununda, oyundan kurtulmak için iki seçeneğiniz var: ya öleceksiniz ya da- şansınız varsa- tek yaşayan siz olacaksınız.


"you are born and you die. there is nothing else. you are a descendant of schopenhauer, you know this"

6 yorum:

  1. oinone said,

    orjinal senaryosu ve tam tutarinda gerilimiyle iyi olmasina iyiydi de salonda tum beklentilerimi karsilayamamisti bu ozgun yapim. kaldi ki the guardian'in yorumuna hic katilamayacagim..

    on 4 Temmuz 2007 12:43


  2. iyi başlayıp kötü biten bir filmdi.

    on 7 Temmuz 2007 00:20


  3. oinone said,

    yakinda brad pitt yapimciliginda hollywood'da da gorecegiz yeniden cevrimini..

    on 7 Temmuz 2007 22:16


  4. Emre said,

    bir ilk film olarak aslında oldukça iyidi. The Guardian ise elma-armut karşılaştırması yapmış.

    on 8 Temmuz 2007 12:59


  5. Adsız said,

    zayıf bir film bence. amatör işi. oyunculuk hele. çok zayıf. müsamere havası var oyuncularda. hele çocuğun çatısını tamir ettiği evin hanımı. diğer karakterler de öyle. daha sağlam oyunculular ve iyi bir yönetmenle çarpıcı bir film olabilirdi. lakin bizler, hollywood tarzına alışmış izleyiciler olarak da ordaki tadı her yerde arıyor olmakla hata ediyor olabiliriz.

    on 30 Temmuz 2007 12:09


  6. hayalmeyal said,

    gerilimi gerçekten iyi filmin, ama bana biraz intacto'yu hatırlattı. tabi kesinlikle daha tüyler ürpertici bir fikir bulmuş yönetmen; ancak son filmi "L Heritage"i izledikten sonra, tek filmlik bir yönetmen galiba şüphesine de düşmedim değil..

    on 18 Ağustos 2007 21:57