Trees Lounge


Gerçekten bağımsız oyuncu ve yönetmen Steve Buscemi’nin 1996 yapımı filmi. Bağımsız sinemanın günümüzde anlamı değişti. Artık bağımsızları Hollywood kendi içinden çıkarıyor, hatta onlara Oscar bile vererek kol kanat geriyor, neredeyse hepsi önceden tahmin edilebilir bir durumda. Ama neyse ki Steve Buscemi var hala..

Küçük bir kasabadaki Tress Lounge barının müdavimlerini anlatıyor yönetmen. Tommy (Steve Buscemi) işsiz, sevgilisini eski patronu olan arkadaşına kaptırmış bir adamdır. Her akşam aynı barda aynı insanlarla oturur. İş aramak ya da hayata tutunmak gibi bir amacı yoktur. Eski iş yerine gidip onları uzaktan izlemek dışında yaptığı tek şey içmektir. Bardaki diğer insanlar da ondan pek farklı değildir.

Tommy biraz eğlenceli bir karakterdir, ancak Buscemi’nin 2005 tarihli filmi olan Lonesome Jim’deki Jim’den (Casey Affleck) biraz farklıdır. İkisinin de durumları biraz komiktir. Jim’in basketbol koçluğu yapması gibi Tommy de bir dondurma arabası kullanmak zorunda kalır. Ancak Jim biraz ne yapacağını bilemeyen bir adamdır; oysa Tommy gerçek bir “kaybeden”dir. Sanki bu duruma kafa yora yora kaybedenlerin hayatta duruşlarının komik yönlerini fark etmiş yönetmen daha sonra, ama henüz değil, Tommy’i anlatırken değil. Sadece Tommy değil aslında barın diğer müşterileri Bill (Bronson Dudley) ve Mike’ın (Mark Bone Junior) durumları da umut verici değildir. Yapabileceğimiz tek şey onlara kadeh kaldırmak olabilir ancak.

Filmi barda içen Tommy’nin görüntüsüyle bitiren yönetmen bize iki son sunuyor gibi; Tommy ya ordan bir aydınlanmayla kalkıp “yeter artık diyecek” ya da orda ölene kadar içecek. Sanırım ben Tommy’nin yeniden oturmak üzere ordan bir süreliğine kalktığını düşündüm. Çünkü Jim, Anika’ya (Liv Tyler) doğru koşarken ben o yoldan nasıl geri döndüğünü görür gibiydim. Umarım bu sadece benim kötümserliğimdir, Buscemi onlara kafasında çok daha güzel sonlar hazırlamıştır.

2 yorum:

  1. filmin ismi "trees lounge" değil mi?

    on 12 Haziran 2009 13:09


  2. hayalmeyal said,

    yanlışlık düzeltildi, uyarı için teşekkürler :)

    on 12 Haziran 2009 14:46