Lonesome Jim


Bu bir eve dönüş hikayesi; ancak Garden State’ten ya da diğer eve dönüş hikayelerinden farklı bir hikaye. Pek çok eve dönüş hikayesinde olduğu gibi geçmişle ya da aileyle hesaplaşmak yok bu filmde. Jim (Casey Affleck) parasız kaldığı ve ne yapacağını bilemediği için ailesinin yanına dönüyor. Orda kendisini annesinin iyimserliği, babasının işe yaramazlığı, kardeşinin kayıtsızlığı karşılıyor. Hiçbir şeyin değişmediğini görüyor. Burada uyuklayarak ya da içerek zaman geçirirken tanıştığı hemşire Anika (Liv Tyler) ve oğlu onun hayatında bir değişikliğe yol açıyorlar. Böylece Jim burada kalmaya karar veriyor.

Yönetmenin karakterlerine belli bir alaycılığı barındıran ama anlayıştan uzak olmayan bir bakış açısı var. İntihar etmiş yazarların peşinden giden “kronik üzüntü” hastalığından muzdarip Jim hayatta ne yapacağını pek bilemiyor. Filmin sonunda kalmaya karar verdiğinde söylediği “kimse ne yapacağımızı bilemez, geçmiş her zaman geleceği öngörmez” sözü bile o söylediği için inandırıcı gelmiyor. Jim belki kalmaya ve yeni bir hayat kurmaya karar veriyor; ama filmin başından beri izlediğimiz Jim’i düşündüğümüzde “kaybedeceğini bilerek oynamanın ne anlamı var” sorusuna verdiği “inanın bilmiyorum” cevabını akıldan çıkarmamak gerekiyor. Jim kaybedeceğini bilerek oynamaya ikna edilmiş biri, ancak her an oyunu bırakıp kaçacakmış gibi bir hali de var. Dramatik tarafları olsa bile çok eğlenceli bir film bu. Karakterlerin trajik yanlarına bile gülerken yakalayabiliyoruz kendimizi, çünkü yönetmen bu karakterlerin hayatın içinde duruşlarının kendiliğinden yarattığı komik tarafın farkında. Annenin aşırı iyimser hali de bu komikliğin altını çiziyor, ya da Jim’in fiyasko diye nitelediği abisi Tim’in durup durup arabasını duvara çarparak intihar girişimlerinde bulunmasının...

Jim’in hayatı gibi sade ve durağan bir film bu. Kamera neredeyse hiç hareket etmiyor, ettiği az sürede ise bu bildiğimiz hareketlere benzemiyor. Doğal ortamda ve neredeyse doğal ışıkta çekilmiş film. Ortaya yalın, duyarlı ve eğlenceli bir film çıkmış. Bağımsız filmlerin oyuncusu Steve Buscemi’den de böyle bir film beklenebilirdi.


2 yorum:

  1. Unknown said,

    Her şeyi Jim^in o son koşusunda saklı olan çok sevdiğim bir filmdir, yazınızı da en az film kadar beğendim.. Ellerinize sağlık..

    on 2 Ağustos 2007 10:18


  2. oinone said,

    filmin bu afisini de yeni gordum. slasher gibi (; affleck'lerin yeteneklisi casey'nin oyunculuguyla goz doldurdugu ve annesine karsi soyledigi 'belki de bazi insanlar hic ebeveyn olmamali'sozuyle bize hazmedilmeyecek duygular yasatmasi lonesome jim'i hatri sayilir bir steve buscemi bagimsizi olarak yer edindiriyor.

    on 2 Ağustos 2007 18:16