Mysterious Skin

Gregg Araki, Scott Heim’in romanından sinemaya uyarladığı bu filmde aynı taciz olayının kurbanı iki çocuğun çocukluğunu, gelişimini, hayatlarını paralel olarak anlatıyor. Çocukken yaşanılan bu olay Brian (Brady Corbet) için uzaylılar tarafından kaçırıldığını düşündüğü tamamen karanlık bir dönemi, Neil (Joseph Gordon Levitt) içinse daha sonra hiç bulamayacağı bir çocukluk aşkını ifade eder. Aynı olay ikisinin geleceğini de farklı şekilde etkiler. Filmin sonunda karşılaşır ve o günle ilgili konuşurlar ve film boyunca sır olan gerçek ortaya çıkar.

Çocuklara yönelik taciz gibi sert bir konuyu ele alan yönetmen buna uygun olarak sert bir üslup kullanmış, film bazı rahatsız edici sahnelere sahip olsa da çocuklar konusunda titiz davranılmış, herhangi bir şekilde bu konu sömürülmemiş. Yönetmen çocuk tacizini incelerken aynı zamanda iyi bir Amerikan eleştirisini de büyük ustalıkla yapıyor. Televizyonda kafası karışık insanların katıldığı UFO programları, hastalık ve şiddet dolu bir New York, sadece büyük şehirlerin değil kasabaların da kirlendiği bir Amerika…

Aykırı filmlerin yönetmeni Amerika’nın mutlu aile yaşantısına sert darbeler indiriyor yine. Aynı zamanda çocuklukta yaşanan olayların nasıl tuhaf, farklı şekillerde hatırlanabildiğini buna rağmen insanın hayatını tümden belirlediğini de gösteriyor. Yönetmen çocukları kullanmamak adına pek çok şeyi göstermeden anlatabilme becerisi sergiliyor. Küçük büyük tüm oyuncular çok iyi bir performans göstermişler, ancak küçük oyuncular tam anlamıyla harikalar yaratıyor. Film anlattığı konunun sertliğine rağmen oldukça sakin ilerliyor, tam da bu sakinlik insanın sinirini bozan bir şeye dönüşüyor. Bu konuda yapılabilecek belki de en sade filmi yapmış yönetmen.

3 yorum:

  1. oinone said,

    Filmin bogan ve tirnaklarinizi avucunuza gecirmeye sebep olabilecek yogun bir duygusal baskisi var. 'sadece sirtima dokunmani istiyorum' bu sozu, o sahneyi hic unutamayacagim..
    bir de merak ederim o miniklere o sahneleri cektirirken yonetmen onlara nasil yon gosterdi. yani bu cocuklar o an ne yaptiklarini zannediyorlardi ve ileride oynamis olduklari bu filmi dusununce nasil hatirlayacaklar?

    on 3 Ağustos 2007 19:54


  2. Emre said,

    bence bir çok filmden öte bir duygusallık vardı bu filmde..özellikle son sahnesi beni çok etkilemişti..film aslında çok sapıkça görünen bir olayı bile yargılamadan çok önce sorgulamamız gerektiğini söylüyor..

    on 3 Ağustos 2007 21:55


  3. adam kesher said,

    film bütün ahlaki normları yıkan bir yapıya sahip. yaşadığımız acımasız dünyada olabilecek bir olayın, 2 çocukta bıraktığı etkinin işlenişi olağanüstü. bunun tarafımızca(izleyici olarak) yargılanışı ise filmi ne kadar sevip sevmediğimizi gösteriyor. bizzat(kişisel olarak) filmi yargılamamız ise ahlaki boyutumuzun nerede olduğunu ölçüyor. hakkında bu kadar düşündüren bu film ise kesinlikle izlenmeyi hakediyor.

    on 10 Ağustos 2007 00:38