Fikrimin İnce Gülü - Sarı Mersedes


"Bok ettin bayan !"

Adalet Ağaoğlu'nun aynı isimli romanında sinemaya aktarılan bir Tunç Okan filmi. Yurtdışına çıkan her Türk erkeği gibi ilk işi araba alıp yurda dönmek olan Bayram'ın geri dönüş yolunda çektiği trajikomik olaylar silsilesi, Türk sinemasının yüz akı, eskimeyen film !

"Yıldız kıtlığı var"

Bayram film boyunca bahtsız bir şekilde yoluna devam etmektedir. Bu bahtsızlıklarla beraber yaptığı oyunbozanlıklar, düzenbazlıklar birer birer su yüzüne çıkmakta. Filmin başında sempati beslenen Bayram karakteri, sonlara doğru sevilmeyen, çıkarcı bir karaktere dönüşüyor. Gerçi müstahak olmasına rağmen bahtsızlıklar Bayram'dan çok o güzelim bok sarısı namıdeğer balkız mersedes'inin başına gelmektedir ya, neyse..

"Ayı sensin bayan"

Filmin önemli bir detayı da Almanya'dan Türkiye'ye gelene kadar arabaya hiçbir şey olmamasıdır. Ta ki kapıkule sınır kapısı geçilir, olaylar başlar. Birisi arabasına sürttürdü diye olay çıkartan Bayram, sınırdışı edilme tehlikesi yaşar, neyse ki ucuz atlatır da kısa süre sonra "keşke girmeseydim" diyeceği ülkesine simitçiler peşinden koşarken giriş yapar. Mutluluk kısa süre sonra yerini yorgunluğa ve sinir harbine bırakcaktır.

Bayram rolünde devleşen İlyas Salman, Çiçek Abbas'tan sonra bir kez daha kariyerinin zirvesine çıkmıştır. Tabir yerindeyse rolüne "cuk" oturmuştur. Oyunculuk bakımından bir diğer önemli başarı da, oyuncu listesinde "vapurdaki sarışın" olarak geçen ve şehirli çekici kadın rolündeki Valérie Lemoine'e aittir şüphesiz. Gayet gerçekçi bir şekilde çarpar kapıya, sıçar gül gibi kapının ağzına. Ayrıca ayıdır da!

"Benim mercedesi onunuze park ettim ama kusura bakmayin artik."

29. antalya altın portakal film festivalinde en iyi ikinci film , en iyi yönetmen ve en iyi kurgu ödüllerini alan film, şüphesiz 80 ler Türk Sinemasının en önemli ve kült eserlerinden biri.

2 yorum:

  1. Unknown said,

    Gerçekten Türk sinemasının en önemli eserlerinden, İlyas Salman^ın da oyunculuk dersi verdiği harika bir film..

    on 26 Ağustos 2007 08:13


  2. Emre said,

    Ne zaman kapıkule sınırı geçti o mercedes.. Ondan sonra ne geldiyse geldi başına..Küçükken ilk izlediğimde mercedes'in başına gelenler ve İlyas Salman'ın yüzünün aldığı hal beni baya bir hüzünlendirmişti...şimdi düşündüğümde acımakla beraber bir tebessüm beliriyor yüzümde nedense..

    on 26 Ağustos 2007 13:16