Shaun of the Dead



Bir [Z ile başlayan kelimeyi kullanmıyoruz] filmi.

Küçüklüğümden beri [Z ile başlayan kelimeyi kullanmıyoruz]leri sevimli bulmuş, hareket kabiliyeti sınırlı, duygusuz, aç, homurdanmaktan zevk alan bu yaratıkları korkunç gösteren sinema anlayışını da şiddetle kınamaktan kendimi alıkoyamamışımdır bir türlü. Evil Dead, Dawn of the Dead,Day of the Dead, Land of the Dead, Night of the Living Dead filmlerinden bir tanesi bile ilgimi çekmemiştir malesef. [Z ile başlayan kelimeyi kullanmıyoruz] dediğin ezik bir karakter zaten neden bunu korku unsuru yapmaya çalışırsın ki ey insanoğlu!

"-nelson.. nelsooon
- hello my friend "

Derken, derhal sir ünvanı verilmesini arzu ettiğim dahi ingilizler Edgar Wright ve Simon Pegg [Z ile başlayan kelimeyi kullanmıyoruz]leri ait olduğu yere, komedi dünyasına kazandıran bu harikulade yapım ile çıkagelir. Aslında bu filme "komedi filmi" demek sadece ilk 30 dakikalık kısım için geçerli. Shaun'ın ev arkadaşı Ed'i sevgilisi Liz'den -neredeyse- daha fazla önemsemesi, Liz'in bütün akşam yemeklerini Winchester Tavernası'nda geçirmekten bıkması ve artık Shaun'ın sözlerine inanmaması, David'in Liz'e yakınlaşmak için ev arkadaşı Diane ile çıkması, bir de bunların üstüne üvey babayla olan problemlere bakınca bazı dram filmi diye geçinen filmlerle bile başa çıkabilecek kapasitede sağlam bir alt senaryo (böyle bir şey sinema literatüründe yoksa söyleyin) ile karşılaşıyoruz. Tek fark şu; komik anlatıyor yahu adamlar!

"O babam değil, üvey babam"

Filmde bizden o kadar çok şey var ki; playstation, tekken, the smiths, queen, time splitters.. Bir [Z ile başlayan kelimeyi kullanmıyoruz] filminde bu kadar tanıdık şeyi bir arada görmek de şaşırtıyor bazen. Açıkçası benim gibi bu filmi seven bir arkadaş grubuna sahip olursanız (daha doğrusu o kadar şanslı olursanız) filmdeki pek çok
şeyi günlük
hayatınızda kullanacağınızdan şüheniz olmasın.

"İki dakika!"

Sizi Simon Pegg, Edgar Wright, Kate Ashfield (benimle evlenir misin ?) ve özellikle Nick Frost'un mükemmel performansına davet ediyorum. Filmi sevenler kadar nefret edenler de var ama bu, filmin modern zamanların kült filmlerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmez. Ayrıca dvdsi de şahane ötesi.

2 yorum:

  1. izlediğim en güzel komedi filmlerindendi... öyle ki esprilerin neredeyse tamamını ezbere bildiğim halde hala tekrar kahkaha atarak izleyebiliyorum :)

    ingilizler bu işi kesinlikle çok iyi yapıyorlar...

    on 17 Temmuz 2007 12:15


  2. Adsız said,

    Zombie filmleri klişesi olan kahramanın en yakınının zombi'ye dönüşmesi ve öldürülmek zorunda olma sahnesi en iyi bu filmde işlenmiş hatta diğer filmlerden daha sert bi şekilde işlenmiş.
    Yeni filmler bekliyoruz kendilerinden çok gülüyorum ben onlara

    on 18 Eylül 2007 15:38