Dilek ve Şikayet Kutusu


Sezon bir türlü açılmadı, eylül ayı geldi de geçti bile ama hala iyi bir film izleyemedik. Şöyle bir korkuya da kapılmadık değil. Acaba artık sadece yaz aylarında değil her zaman gösterimde ucuz komedileri, iyi filmlerin Hollywood tekrarlarını mı göreceğiz. Bu sinema öldü gibi bir korku değil, gerçek sinemaya ulaşamamaya dair bir korku.Siyad'ın şeçtikleri için bile bir sinema salonu bulunamadı bu yaz. Acaba anaakımın dışında kalan filmler artık sadece festivallere sıkıştırılacak, sinema salonları ticari kaygılarla pek çok filmi izletme imkanı bulamayacaklar mı? Eternal Sunshine of the Spotless Mind’dan sonra Inland Empire’ı da aynı şekilde kendi imkanlarımızla bulup izlemek zorunda kaldık ve belki sinema salonunda izleme şansımız olmayacak. Umarım bu yersiz bir korkudur. Önümüzdeki günlerde hem -çok gecikmeli de olsa- Lynch’in hem de Gus van Sunt, Michael Winterbottom gibi yönetmenlerin son filmleri gösterime girerler. Ancak olur da dağıtımcı bulamazlar tehlikesi yüzünden festivaller büyük bir önem kazanıyor. Sezon bu haldeyken festivallerin önemi gittikçe artıyor.

Bu nedenle filmekimi’ni kaçırmamakta fayda var. Filmekimi 19-25 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu Emek Sineması'nda, biletler 6 Ekim’den itibaren satışta. Programda, Control (Anton Corbijn), Joe Strummer: The Future is Unwritten (Julien Templ), Deux Jours a Paris (Julie Delpy), Soom (Kim Ki-duk), 4 Luni, 3 Saptamini si 2 Zile (Cristian Mungiu), Izgnanie (Andrei Zvyagintsev) gibi belki izleme şansı bulamayacağımız filmler yer alıyor, ayrıca galalar bölümünde Gus van Sant ve David Cronenberg’in son filmleri var, olur ya izleyemezsek gösterimde Damadı Öpebilirsin düşebilir payımıza..

Bu bir Inland Empire yazısı olsun isterdim, ancak sadece bir kez izlediğim için yazmaya cesaret edemedim. Bu da böyle korku ve dileklerle karışık bir festival yazısı oldu.

2 yorum:

  1. sumero said,

    seyredip (doğal olarak) hiç birşey anlamadığım... bir kere daha ... bilmiyorum...

    on 19 Ekim 2007 23:18


  2. hayalmeyal said,

    belki bir kez de sinema salonunda izleyip sonra pes edersin :)
    gerçekten de "inland empire" lynch'in en karmaşık filmi, anlaşılmasını sağlayacak tüm kapıları kapatmış bu sefer yönetmen.

    on 20 Ekim 2007 16:32