Stranger Than Fiction


2006 yapımı Marc Forster filmi.

Karen Eiffel (Emma Thompson) son kitabında belirli bir noktaya kadar gelip büyük bir yazar tıkanmasıyla karşılaşan başarılı bir yazardır. Hikayenin ana kahramanı Harold Crick (Will Ferrell) dümdüz yaşamında bir sona yaklaşmaktadır ama Karen bu sonun nasıl olacağına bir türlü karar verememektedir. Bu sırada Harold Crick, Karen^in bu kararsız anlarındaki anlatımını yakalar ve hayatının aslında henüz yazılmakta ve yakında sonlanacak bir hikaye olduğunu anlar. İçine düştüğü bu durumu anlamak için öncelikle psikologları daha sonra da kafasındakinin bir anlatıcı olduğunu anladığı andan itibaren Edebiyatçıları dener. Ona yardımcı olan Jules Hilbert^ın (Dustin Hoffman) yanında anlatıcısını görür ve ona ulaşmaya çalışır. Anlatıcısı Karen Eiffel şimdiye kadar yazdığı tüm kitaplarda ana karakterini öldürmüştür ve bunda da durum pek farklı olmayacaktır, basılan her yeni daktilo tuşu Harold Crick^i ölüme yolculamaktadır.. Harold, hayatının belki de bu yazar tıkanması (Writer Block) anlarında yoluna girdiğini, daktilodan taşıp gerçek bir hayat olmaya başladığını görmüş ve ölmek için en kötü zamanın da bu an olduğunu anlamıştır, Karen^i bulmaktan başka çaresi yoktur..

Oldukça ilginç konusu ve kitap gibi ilerleyen kurgusuyla film benden bir artı not alıyor, ayrıca farklı ve başarılı diyebileceğim kamerası ve özellikle Emma Thompson başta olmak üzere oyunculukları da son derece iyi.

Filmin beni yakaladığı yer "Hangimiz hayatımızın bir hikaye olduğunu düşünmemişizdir ki?" sorusuna verebileceğimiz tek cevap.. Bu yüzden bu film herkese yakın gelebilecek bir senaryoya sahip ve ayrıca basit bir aşk hikayesiyle ucuzlatılmış güzel fikirlerden değil, tamamen özel ve ilginç bir deneme..

5 yorum:

  1. beklediğimden çok daha başarılı bir filmdi. ilgi çekici bi konusu olmasına rağmen klişelere düşeceğinden korkmuştum. korkumu beklentimin dışında ve ötesinde bir film olduğunu göstererek yendi :)

    son derece sıcak, biraz iç burkucu, "evde battaniye altında sıcak ve şekerli bi kahveyle izlenecek güzel bi film" serisine dahil edilesi...

    on 19 Eylül 2007 08:42


  2. oinone said,

    cok guzel ve basarili bir senaryoya sahip oldugunu dusunmeme ragmen filmin sonu bi sekilde beni tatmin etmedi. hersey bir saatin basinin altindan cikar ve hayat kurtarir kuramini senaryonun diger kisimlarindaki ozgunluge yakistiramadim acikcasi. emma thompsin basta olmak uzere performanslar ve arada filmi ucuran "wreckless eric" parcasi "whole wide world" ise muhtesemdi..

    on 20 Eylül 2007 11:01


  3. Adsız said,

    film'deki fikir çok güzeldi. ama yönetmen bence filmi nasıl bitireceğini bilememiş. çok gereksiz ve sıkıcı bir şekilde bitmiş film. bir de şu modernizm, tekdüze hayat eleştirileri de tekdüze olmaya başladı artık. başlangıçtaki planlar fight club apartmasıydı hafiften.

    emma thomson'a sözümüz yok. muheşem oynamış yine.

    on 20 Eylül 2007 17:09


  4. farelzan said,

    emma thompson'in oyunculugu disinda pek begenmedim filmi. bir de daha once hep komedi filmlerinde oynayan aktorler birden biraz daha ciddi filmler yapmaya kalkisinca nedense biraz onyargili yaklasiyorum. jim carrey eternal sunshine'la, jeff daniels ise squid and the whale ile bu onyargimi kirdi ama nedense will ferrell'i benimseyemedim bu filmde.


    muhabbetle

    on 20 Eylül 2007 21:58


  5. Adsız said,

    emma thompson çok başarılıydı, lakin ben de filmin sonunu hiç mi hiç beğenmedim. yani illa ki karakterin sonu ilk yazıldığı gibi olmalıydı demiyorum ama bir şekilde bu son filmin genel atmosferine ve film boyunca söylemek istediklerine ters düşüyor gibiydi. tatmin etmedi kesinlikle.

    on 25 Ekim 2007 17:46