2 Days in Paris


Julie Delpy’nin yazıp yönettiği 2007 yapımı film. İki yıldır birlikte olan bir çiftin İtalya tatillerinden dönerken Paris’e uğramaları ve orada geçirdikleri iki gün anlatılıyor. Sanırım Julie Delpy, Before Sunset ve Before Sunrise’dan sonra böyle bir film yapma isteği duymuş, biraz da cesaretini o filmlerden almış. Anlatım olarak yer yer o filmleri andırıyor, ancak o filmlerle bu film arasında çok önemli bir fark var; samimiyet. Ne yazık ki bu film, onların samimiyetinin yanına yaklaşamıyor.

Filmin adında Paris olunca insanda ister istemez romantik beklentiler oluşuyor, ancak öyle bir film değil bu. Marion fotoğrafçı, rahat, geveze, öfkeli bir Fransız; Jack ise iç mimar, hastalıktan ve terörden korkan tutucu bir Amerikalı. Marion ve Jack, iki gün boyunca Marion’ın ailesiyle, geçmişiyle, öfkesini kontrol edememesiyle yüzleşiyor, iki gün sonunda ise ayrılmaya karar veriyorlar. Birbirlerini tanımadıklarını anlayıp ancak oldukları gibi kabul etmeye karar vererek ayrılmıyor, son olarak da sokaklarda dans ediyorlar.

Fransızlarla ilgili bildiğimiz bütün klişeleri önümüze seriyor film, -rahat insanlardır, her şey seks ve sanatla ilgilidir- ve bunları bir komedi malzemesine dönüştürüyor, kesinlikle çok fazla da güldürüyor. Adam Goldberg’in hastalık hastası halleri, bakışları, mimikleri o kadar eğlenceli ki, kesinlikle çok komik bir film bu, ancak keşke filmin sonunda Julie Delpy’in o uzun uzun kendini, ve ilişkileri anlattığı ciddi olmaya çalışan bölüm olmasa..

İlişkilerle ilgili küçük ve samimi bir film yapmak için elinden geleni yapmış oysa ki yönetmen, kendi anne babasını bile oynatmış, Adam Goldberg ile iyi bir ikili oluşturmuşlar, ama olmamış bir şey var filmde. Çok şaşırtıcı bir şekilde Julie Delpy’nin oyunculuğu bazen o kadar abartılı ki kendisini çok sevmeme rağmen zorlanmadan objektif olabiliyorum.

Klişelerle oynanmış ama başka bir klişe çıkmış sanki ortaya. Daha önce çektiklerini izlemesem de çok sevdiğim bir oyuncu, bu nedenle çok acımasız olmadan belki bir dahaki filme diyorum, hem ne olursa olsun çok eğlenceli bir film bu.

4 yorum:

  1. çok samimi, çok gerçekçi, çok komik, çok acıklı, çok iç içe bir film olmuş bu. insan istemese bile izlemekten keyif almadan duramıyor. gerçekten görülesi... görüldüyse bi daha görülesi bir film...

    on 15 Kasım 2007 09:10


  2. _kentaur_ said,

    pariste yaşanan iki gunu kameradan izliyoruz; ama bence çok da bağımsız ve yenilikçi olmayan, buna rağmen 2 saatin guzel bir şekilde geçirebileceğiniz bir film. izlemeyen çok da fazla birşey kaybetmeyecek gibi, arkadaşlarınızla aranızda yaptığınız muhabbetlerde de aynı konulardan bahsediyorsunuz zaten; bu muhabbetlerin yanına çok da fazla birşey katmadan sunmuş sanki...

    on 26 Ocak 2008 23:43


  3. Adsız said,

    nası bayıldım!nası güldüm! harika bi filmdi..

    on 9 Ekim 2008 10:19


  4. lady shave said,

    Julie Deply'e hayranlığım 3 kat artmıştır bu filmde.. izlmesi çok keyifli, sıcacık bir filmdi bence..

    on 19 Aralık 2010 17:40