Harold and Maude


"eğer bu resimden iğreniyorsanız, siz de onlardansınız ve sizi sevmiyorum."

adam kesher'ın "izle de izle"lerine fazla dayanamayıp bir gece vakti izledim sonunda. 80 li yaşlarının başında fakat hala çocuk olmaktan vazgeçmeyen bir kadınla, 14 yaşında kendini ölü olarak görmekten mutluluk duyan bir gencin, mezarlıkta başlayıp, uçurumun kenarında biten hikayesi şu ana kadar izlediğim en keyif verici filmlerden biriydi.

Müthiş bir karşıt kültür örneği bence film. Standart bir insanın mutlu olmak için elde edebileceği her şeye sahip genç bir çocuk olan Harold, annesinin evlendirme, amcasının da askere yönlendirme çabalarından zeki taktiklerle sıyrılmaktadır. Maude ise aşırı geç yaşına rağmen araba çalmaktan, dans edip şarkı söylemekten, nü modellik yapmaktan zevk alan tabiri caizse "ruhu genç" bir kadın.. Mezarlıkta "şşş" ile başlayan ilişki de kısa sürede birbirlerine aşık oluyorlar. Herkesin "hayır" diyeceği şeylere "evet" diyorlar, polislerin gözü önünde araba çalıp, ölmek üzere olan bir ağacı ormana dikmeye götürürken hız sınırını aşıyorlar.

Cat Stevens'ın daha sonra albüm olarak da yayınlanan şarkılarıyla daha da neşelenen film hakkında fazla bir şey yazası gelmiyor insanın. Gerçek bir aşk ve karşıt kültür kültü. En güzeli, fevkalade eğlenceli.

2 yorum:

  1. Emre said,

    sevgili megaölü benden önce davranıp bu mükemmel film hakkında yazmış bir şeyler.Bana kalırsa sinema tarihinin açık ara en aykırı en anarşist filmidir. Filmde sadece belli bir kurum yada temaya eleştiri yoktur. Her şey nasibini almıştır. Tekdüzeliğe sıranadnlığa hatta insnaların sevgiye bakış açıları bile bu filmde eleştirilir genel anlamda imaja dönük şekilci dünya bu filmde yerli bir edilir. Evet siz sıradan insanlara o aşk tiksindirici yada garip gelebilir ama benim şahsen sinema da izlediğim en samimi en güzel aşk tı bu.

    on 24 Mayıs 2007 17:14


  2. adam kesher said,

    sinemada samimiyet, salt gerçekçilik çok önemlidir.Harold and Maude bunu en güzel yansıtan filmlerden biridir.normları yıkan bir filmdir.toplumun öngördüğü ahlaki değer yargılarına küfür eder adeta bu film. görülmesi gereken bir başyapıttır.

    on 26 Mayıs 2007 19:40